9 Nisan 2012 Pazartesi

Broşlar Ayaklandı!

www.tips-fb.com






Bu yazı / onu hazırlayanı / feci zorladı!









Bu yaşıma dek çok şey yazdı kalemim. Burnunu sokmadığı mevzu, içine atlamadığı konu kalmadı diyebilirim. Lakin hiç haber hazırlamamıştım. Bi' gazeteciliğim kalmıştı deneyimlemediğim, o da ucundan kıyısından oldu sanırım.

Sivri Köşe'de birkaç saat içinde aldığım 'muhabir' ünvanı sonrası, ilk haberimi de yayınladım. Bence fena olmadı sanki, bir de siz okuyun bakalım.

Yine de ilk haberim daha sevimli bir konuyu ele alabilirdi. Bu yazıyı hazırlamak, benim gibi biri için gerçekten zorlu bir deneyimdi.

Yine de görev bilinci başka tabii.^^ 

Son olarak... Eğer evinizdeki hamam böceklerinden kaçıyorsanız, bu haberden uzak durunuz.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Broşlar Ayaklandı!


Süslenmek, şık görünmek, dikkat çekmek hemen her kadının hoşuna gider. Hele bu şıklık altın gibi değerli madenlerle tamamlanırsa, daha bir sükseli olur. Kadınların bu zaafını bilen tasarımcılar gün geçmiyor ki yeni ve yaratıcı takılar, aksesuarlar sürmesin piyasaya. Sürekli değişmekte olan modaya ayak uydurmak kadınların, yaratıcılıksa tasarımcıların işi. Lakin bu yazıdaki aksesuar yüzyıllardır var. Ve asıl tasarımcıları Mayalar.

Son yıllarda adları sık sık gündeme gelen Mayalar, zamanında öyle bir tasarıma imza atmışlar ki günümüz Meksika'sında hâlâ moda. Bir broştan bahsediyoruz aslında. Lakin bu broş yaratıcılığın sınırlarını zorlayan, takması cesaret isteyen ve yığınla tartışmaya yol açabilecek kadar iddialı türden. Bu broşlar canlı böceklerden!

Renkli taşlar ve kıymetli madenlerle, kabukları delinerek yahut bir şekilde üstlerine tutturularak süslenen böcekleri, Meksikalı tutkunlarının gözünde farklı kılan, hareket edebiliyor olmaları. "Onu yürürken seyretmek ve davranışlarını izlemek çok güzel." diye anlatıyor böcek broşunun verdiği zevki, Meksikalı bir kadın. Lakin bu, böcek broşlara sınırsız hareket izni verildiği anlamına da gelmiyor. Böceğe tutturulmuş zincir aynı anda yakaya da iliştirilerek böceğin istenilen bölgede kalması sağlanıyor.

Meksikalı kadınların sürdürmeye kararlı olduğu bu gelenek her ne kadar hayvan hakları açısından büyük tepkiler toplasa da ülkede bir trend haline gelmiş bile. Üstelik bu gelenek öyle kıymetli ki ortalama 10 dolardan alıcı bulan böcek broşların ülke dışına çıkarılmaları kesinlikle yasak. Meksika, bu anlamda turistik bir dikkat çekicilik de sağlamış durumda. Ülkeye sadece bu broşları görmek için gelen turistlerin sayısı her geçen gün artmakta. 

Böcek broşların hikayesi, broşların asıl tasarımcısı olduğu düşünülen Mayalar'da bir efsaneye dayandırılıyor. Bir askere gönlünü kaptırmış bir Maya Prensesi, babasının engellemesi üzerine sevdiği adama bir türlü kavuşamaz ve bunun üzerine bir sihirbaza gider. Sihirbaz, kavuşmaları imkansız aşıkları bir araya getirmek için sevgilisini bir böceğe çevirip prensesin göğsüne iliştirir. Maksat, prensesin aşkı ölünceye dek kalbinin üzerinde can bulsun. 

Amerikalı 2 tasarımcının Dünya'ya tanıttığı böcek broşlar Meksika'daki geleneğin dışında, başka ülkelerde rağbet görür mü bilinmez ama özellikle Hayvan Hakları Savunucuları tarafından epey konuşulacağa benziyor.




Böcek broşlarla ilgili;


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

✿ Ziyaretçiler

Powered By Blogger

FeedBurner

Add to Google Reader or Homepage

ECBanner
Recommended Post Slide Out For Blogger
 
BlogOkulu Gadgets